Huna » Specials » Oostenrijk
Samen weten we alles

Oostenrijk, wonen, leven, en emigreren naar

Oostenrijk, wonen, leven, en emigreren naar Iedereen die ooit wel eens op vakantie is geweest in Oostenrijk, of dat nou in de zomer of in de winter was, krijgt onwillekeurig het gevoel: ”je zal hier toch maar wonen...”. Oostenrijk is een prachtig land met prachtige natuur, bergen, meren, bossen, etc. Toch is vakantie vieren niet hetzelfde als emigreren.

Informatie

Emigreren is een grote onderneming en daar bereid je je goed op voor. Dat doet iedereen op zijn of haar eigen manier, iedereen heeft zo z’n eigen redenen om te vertrekken, Nederland “voorgoed” te verlaten en alle schepen achter zich te verbranden. Op Infonu zijn een stevig aantal verhalen te lezen van avonturiers die het aan den lijve hebben ondervonden. Voor hen die met het idee spelen om ook te vertrekken is het raadzaam om die artikelen eens goed te bestuderen. Immers, je kunt nooit te veel informatie opdoen. Het spreekt natuurlijk vanzelf dat je de taal moet beheersen, ruim moet plannen en een ruim budget er op na moet houden. Het hoeft natuurlijk niet, maar dan wordt het wel extra spannend. Ook verdiepen in gewoonten, regeltjes, wetgeving, e.d. hoort bij de voorbereiding. Heel belangrijk zijn de forums op internet, voor vrijwel elk emigratieland is er wel een forum. Forums zijn zeer informatief. Hoewel iedereen uit eigen ervaring en ondervinding spreekt en er een eigen mening op na houdt, gaat het om het totaal plaatje.

Roze bril

Een van de grootste gevaren die op de loer liggen bij emigratie is de ”roze bril”. Een land toont zich op z’n fraaist en diens bevolking op z’n vriendelijkst tijdens vakanties. Jij bent immers de toerist, waar flink aan verdient wordt en je hoepelt ook weer op naar je eigen land. Het wordt wat anders als je zelf deel gaat uit maken van het dagelijks leven, dan leer je de natie en diens pappenheimers pas echt kennen.

Twijfels

Het lekkere wijntje op dat leuke, zonnige terrasje in dat schattige dorpje, waar we zo hartelijk ontvangen werden, smaakt totaal niet meer zo, als je diezelfde fles in de winter, in de regen, midden in de verbouwing van je net aangekochte bouwval, opentrekt. Je woont er niet alleen in de zomer, maar ook in de winter, en dan kan een land er heel anders uitzien. Een winter aan een uitgestorven Spaanse Costa of een winter op het troosteloze Franse platteland, de Alpen of de Amazone tijdens de regentijd is heel wat anders dan een zomervakantie. Vaak ontstaan in die tijd de eerste twijfels.

Voorwaarden

Er zijn een paar randvoorwaarden die essentieel zijn voor het welslagen van een emigratie.
Emigreer nooit uit onvrede met Nederland. Alles wat je in Nederland niet bevalt, krijg je ondubbelzinnig terug in je nieuwe thuisland.
Alle betrokkenen moeten er achter staan, vooral beide echtgenoten en kinderen. Het mag nooit het projekt zijn van een éénling, die de rest achter zich aan sleurt, hèt recept voor een mislukking.
Vraag je eerlijk af (zonder egoïstisch te zijn): wat doe ik mijn kinderen aan (als die er zijn). Tenenkrommend zijn de pijnlijke scènes in emigratieprogramma’s van ouders die hun arme kindertjes op een vreemde school afleveren, zonder dat die ook maar één woord verstaan van wat de juf zegt, en dan heel huichelachtig in de camera snotteren: ”ze vinden het heus wel fijn”. Ja ja, eenzamer en ongelukkiger kun je een kind niet maken. Vroeg of laat komt de rekening.
Emigreren naar Oostenrijk: wat tegen is gevallen mijn kijk op

Emigreren naar Oostenrijk: wat tegen is gevallen

Na een paar jaren geleden naar Karinthië te zijn verhuisd, wordt het tjd om de balans op te maken. Is emigreren wel zo leuk, is Oostenrijk wel zo leuk en hadden we dat van tevoren kunnen weten? De roz…

Huis kopen/huren in Oostenrijk

Emigreren naar Oostenrijk? Of je nou koopt of huurt, je hebt een dak boven je hoofd nodig. Aan kopen en huren zitten nogal wat haken en ogen. De verschillen met Nederland zijn groot en de valkuilen le…
Gepubliceerd door Huna op 01-03-2010. Het auteursrecht (tenzij anders vermeld) van deze special ligt bij de infoteur. Zonder toestemming van de infoteur is vermenigvuldiging verboden.
Schrijf mee!